torsdag 29 maj 2008

Dag 19

Plats: Åhus
Distans: 33km
Paddlad tid: 5:20

Att bara släppa ut en sån som mig på vattnet...

Jag hade precis kommit igång och börja paddla när jag hör en motorbåt närma sig med musik i högtalare. Kunde det vara pirater som är ute efter mitt frystorkade? :-) Men det var säkerhetsbåten för Ravlunda skjutfält som meddelade att det strax skulle bli övning, och att man då skulle tömma alla sina magasin mot mitt håll. Bara att paddla tillbaka och vänta till kl.16.
Men det innebär alltså att jag inte var vid Vik inatt utan en mil längre, strax innan Kivik istället. Tyckte väl att jag inte fick ihop kartan med verkligheten och skyllde på feltryck. Sörjer min GPS.
Fint paddelväder var det hela dagen fram till 16 också, men sen började det bli hårdare vindar.

Imorgon ska jag upp tidigt, Rinkaby skjutfält stänger på morgonen och jag måste förbi innan.

tisdag 27 maj 2008

Dag 18

Plats: I någons trädgård, Vik
Distans: 83,5km
Paddlad tid: 14:10

Igår när jag höll på att somna till ljudet av vinden och regnet så hörde jag någon prata utanför tältet. Det var fiskaren Inges bror som undrade hur jag hade det. Ifall jag ville kunde jag låna ett pentry i hamnen att sova i. Jag tackade nej eftersom jag hade det bra i tältet, men han lät det stå öppet om jag skulle ångra mig. Och det gjorde jag när jag insåg att ett torrt och nedpackat tält skulle snabba upp tiden till att komma ut på havet.

Så jag flyttade in i pentryt. Så vänligt av honom! Paddlare, fastnar ni i Abbekås så har ni tur!
Första inne-natten på resan, och jag hade svårt att somna.

Jag kom ut på vattnet väldigt tidigt och gick nära strandkanten för att undvika motvinden och det funkade bra. Över Nybrostrand däremot fick jag jobba lite.

Men så när jag kom till Löderups strandbad så försvann motvinden och resten av kvällen blev helt vindstilla. Och då måste man ju passa på. Så mycket så det hann bli mörkt innan jag hittade ett ställe att dra upp kajaken på, och då var det rätt upp på en trädgård. Det får vara så, för sent att hitta något annat.

En annan sak, jag fick idag reda på att Näsets Paddelklubb som jag är medlem i har en lyckönskning till mig på websidan. Tack så mycket!










Simrishamn








måndag 26 maj 2008

Dag 17

Plats: Abbekås
Distans: 0
Väder: Motvind 13m/s, ösregn

Pannbenet har mjukats upp helt under natten och jag avstår att paddla ut i det här vädret. Istället fick jag skjuts till mataffären av en trevlig fiskare som hette Inge. Han var van vid att HBB-paddlare blåste in här med jämna mellanrum.

Så idag har jag bara handlat, ätit och legat och sovit i tältet. Det är också ett perfekt tillfälle nu att läsa boken 'Du ska bli pappa' av Dick Sundevall, som jag strax innan avfärd fick i present av min vän Micke.

Planen imorgon är att gå upp mycket tidigt och försöka utnyttja det lugnare vädret på morgonen.

Hade tyvärr ingen bild från dagen så det får bli ett sämre videoklipp istället

söndag 25 maj 2008

Dag 16

Plats: Abbekås
Distans: 27,5km
Paddlad tid: 7:30

Dagens paddling var bra träning för pannbenet, motvind 12m/s. Jobbigaste paddlingsdagen hittills och det kändes som att en fånge med järnklot runt foten skulle ha tagit sig fram fortare än jag gjorde.

Sydkusten har inte börjat bra. Visst hade jag motvind då och då på västkusten, men det var nog bara för att jag skulle inse hur lyckligt lottad jag var det mesta av tiden. Sydkusten verkar behöva någon dag till för att tycka om mig verkar det som.






Abbekås

Dag 15

Plats: Gislövs läge
Distans: 0
Paddad tid: 0

Idag blåste det 12-15m/s motvind på dagen. Vilken tur, det betyder hel vilodag med Frida.

Dag 14

Plats: Gislövs läge
Distans: 53km
Paddlad tid: 8:40h

Under gårdagens paddling lyckades jag tappa ett kartblad i vattnet och det försvann i djupet. Kartorna är Blå kartan utskriven på A4 Xerox Nevertear-papper, och egentligen bara backup ifall min gps skulle dö, vilket den gjort.

Det blad som tappades hade distansen mellan Barsebäck och Falsterbokanalen, så det var inte helt lätt att hitta var kanalen låg.

När vi kom fram till kanalen var det slutstationen för Magnus resa. Tack för en superkul färd, hoppas du tittar ut på havet när jag passerar Karlskrona!

Därefter var västkusten avklarad! Sydkusten nästa, undrar om den blir lika härlig?

Stoppade i Gislövs läge där Frida väntade. Det var helt underbart att få se min lilla tjockis igen. Imorgon blir det antingen en halvdag eller en fullständig vilodag beroende på vädret.











Dag 13

Plats: Malmö Kanotklubb
Distans: 46km
Paddlad tid: 9:25h

Idag började paddeldagen 0830. Efter ett tag försökte vi komma på någon reslek vi kunde göra. Bokstavsleken röstades ned och Röd bil funkade inte alls. Till sist försökte vi med kajakdatten men det var också en dum ide. Jag hade den och blev aldrig av med den heller. Oväntat, fullastad Offshore vs halvtom Prijon Kodiak och Zedtech Python. Vi slutade ganska snabbt och fortsatte paddla.

Det har varit en härlig dag med bra vindar förutom sista milen mot Malmö då det blev motvind.
När vi kom fram till Malmö bjöds vi in till Malmö Kanotklubb där vi fick duscha. Därefter var det dags för Ola att åka hem. Tack så mycket för sällskapet, jättekul att ses och att du följde med en bit!

Nu är tältet uppslaget på MKK's brygga, och vi har hämtat pizza. Två till mig och två till Magnus. :-) Mina åts upp på 40 min. Magnus sparar en halv till frukost.







onsdag 21 maj 2008

Dag 12

Plats: Råå, strax söder om Helsingborg.
Distans: 64km
Paddlad tid: 11h

Förutom lite motvind vid paddlingen över Skälderviken var detta Medvindens dag!

Allt rullade på jättebra så det var bara att försöka ta tillvara på dagen så mycket som möjligt. Kullen var väldigt vackert. Det var mycket trafik i Helsingborgshamnen och inte helt lätt att komma förbi. Klipporna är helt fulla med 'ålakråkor'.

För några dagar sedan ringde en vän som heter Ola. Vi tränade kampsport tillsammans för några år sedan, men sen flyttade han till Lund och började paddla. Han hade fått se att jag paddlar HBB via en post i Lars Ericssons kajakblogg och han mötte upp ikväll och ska slå följe imorgon.


Dag 11

Plats: Torekov
Distans: 28km
Paddlad tid: 6h

Motvindens dag. Idag var det dags för paddlingen över Laholmsbukten. Såhär i efterhand skulle jag väntat. Inte för att det var någon som helst fara eller risk, men för att motvinden gjorde att det kostade mer än det smakade. Att paddla de 2 milen tog nära fem timmar och det sög mycket energi.

Gick upp på land och somnade på gräset. Vaknade fyra timmar senare och paddlade till Torekov och slog läger.
Vy från Tylösand
Över bukten

måndag 19 maj 2008

Dag 10

Plats: Tylösands badplats
Distans: 42km
Tid: 8:30h

Vi hade fin morgonpaddling, och havet var alldeles blankt. Vi såg mörka moln längre ut på havet och tyckte att vi hörde åska. Vid fyratiden började det blåsa motvind och regna, så vi gick in i en hamn vid Haverdal och slog upp tältet och sov en stund. När vi vaknade slutade det regna och motvinden var borta, och vi fortsatte då nedåt med sällskap av en säl. Nu är vi vid Tylösand och har badat i det iskalla vattnet. Det var Magnus idé, förmodligen tyckte han att jag började lukta lite för skojjigt. :-)
Imorgon ska vi upp tidigt för att ge oss på Laholmsbukten.

Allt går bra men det är en del problem med det tekniska. Mobiltelefonen nollställdes för ett par dagar sedan och gpsen vägrar vakna. Men annars är allt toppen!




Glommen




Fullastad kajak...

Dag 9

Plats: Glommen
Distans: 43km

Vi tog en sovmorgon och åt en underbar frukost, och tiden rusade iväg. Till sist kom jag iväg sent, så Magnus mötte istället upp strax efter Varberg.

Därefter paddlade vi till Glommen. En riktigt fin dag med Medvind och vacker solnedgång.

Precis när jag skriver detta skulle jag bara kolla distanserna på GPS:en och den suckar då till och släcks. Näääj! Hoppas den kvicknar till under natten.




Magnus gömmer sig bakom vågen

Dag 8

Vilodag. Det var inte dumt det!

Vi har haft en toppendag och bara tagit det lugnt och grillat. Tagit det ännu mer lugnt och grillat lite till. Helt underbart gott och skönt att slippa det frystorkade en dag.

I och för sig gillar jag verkligen det frystorkade jag har med mig. Har köpt ett helt gäng med dygnsransoner av samma typ som försvaret har nuförtiden. Helt klart bättre än de gamla guldburkarna och de vita påsarna.

Imorgon måste jag paddla vidare. På kvällen kommer min vän Magnus att möta upp i Falkenberg. Det är förresten Magnus som tagit bilden på toppen av bloggen, när vi paddlade till Bornholm förra sommaren.

Lite reflektioner från första veckan:

Jag tycker att jag har hållt min tidsplan ganska bra hittills, och det har känts bra i kroppen. Det bådar gott. Snart vågar jag nog öka på distansen.

Norra delen av västkusten är helt fantastiskt vacker. Vilket vattenliv, och vilka snäckor och musslor som låg i drivor på stränderna. Och sjöstjärnor, och krabbor. Jag vill definitivt komma tillbaka.

Hittills har det varit helt underbart att vara på väg. Jag har verkligen haft tur med vädret. Frida frågade mig vad jag tänkt på under veckan som jag varit själv, och hittills har jag nog inte tänkt på något särskilt. Nästa paddeltag kanske. En bra kurs. En fin klippa. Jag antar att det kommer att förändras när det gått lite längre tid.
Kajakplatsen

Dag 7

Plats: Ringhals
Distans: 48km
Tid: 8:40

Eftersom kroppen bråkade igår trodde jag att det skulle bli ännu värre gnäll idag, men nu var det inga problem.

Jag kom ut vid åttatiden på helt spegelblankt vatten, och ner till Åsa gick det fort. Och det var några timmar tills jag skulle träffa Frida så vi bestämde att vi skulle ses på Bua, ca 10km bort.
Då kom vinden, och med den vågorna. Så pass mycket att den tog musten ur mig och tvingade mig iland på naturvårdsområdet vid Ringhals.

Alla batterier i telefonerna var så klart slut, så det tog ett tag innan jag kom fram till Frida som undrade vart jag varit.

Vi gick tillbaks till kajaken och hämtade övernattningsprylar och tog oss sedan till Bua och åt thaimat vid hamnen, och slog sedan upp tältet vid Krogstads udde.

Bästa natten i tältet. :-)


torsdag 15 maj 2008

Dag 6

Plats: Stora Amundö, Askimsviken.
Distans: 43km
Paddlad tid: 7:45h

Jag var väldigt sent iväg idag igen. Kroppen ville verkligen inte vakna. Jag passade på att tvätta kläderna i gästhamnen, och under tiden som jag väntade på att det skulle bli klart packade jag om kajaken och pratade med några från Marstrands segelsällskap. Jag lånade deras flytbrygga att sova på under natten och den var helt suverän, man riktigt vaggades till sömns.

Till sist satt jag iallafall i kajaken men kroppen ville fortfarande inte.
'Vad är det här? En kajak? Vet jag inte vad det är. Aldrig suttit i nån sån innan. Denna är för liten...'
Men sen efter en stund så släpper det och det börjar rulla på igen.

Jag gick via Björkö över till Brännö, och nu har jag stoppat på Stora Amundö vid Askimsviken.

Imorgon verkar bli medvind och det passar utmärkt. :-)
På kvällen sedan kommer Frida och stannar till söndag så då passar jag samtidigt på och tar lördagen som en vilodag. Ska bli underbart att få se min lilla tjockis! :-)

onsdag 14 maj 2008

Dag 5

Plats: Marstrand
Distans: 47km
Paddlad tid: 8h

Försov mig! Tänkte jag skulle komma iväg tidigt, men jag sov dåligt på natten. Frös och svettades. Så jag vaknade av solens värme vid 8tiden. Kom iväg sent.
Mellan Malö och Slätthult var det strömt, tyvärr åt fel håll så jag fick paddla på för att komma igenom. Jag trodde att jag kunde smita emellan på insidan av Lavön, men det var lågvatten så halvvägs möttes jag av en sandstrand. Bara att paddla tillbaks.

Ungefär vid Skärholmen mötte jag en paddlare som hette Håkan och som satt i en Trapper Barracuda. Vi slog följe en bit och det var väldigt trevligt att ha sällskap.

Nu har jag slagit läger på Marstrand och ska strax sova. Kroppen är trött - men lycklig för den har fått duscha.

tisdag 13 maj 2008

Dag 4

Plats: Strömmen, norr om Ellös.
Distans: 31km
Paddlad tid: 6h

Hade motvind från Malmön och mycket vågor. Gav mig ändå ut men kom blöt och mör till Lilla Kornö där jag väntade på bättre väder och laddade batterier.

Träffade en öbo som berättade att den värsta sidan var den jag redan korsat, så jag gav mig av igen. Ner till Lysekil och sen bakom Fiskebäcks kil - Jättevackert!

Landade på Strömmen norr om Ellös.
Lilla Kornö
Strömmen

Dag 3

Plats: Keö, utanför Kungshamn.
Distans 42km
Paddlad tid 7,15h

När jag vaknade blåste det rätt mycket i tältet så jag trodde det skulle bli en vilodag, men efter en stund minskade det något, och så fort jag kommit ut på vattnet var det inte så farligt. Tvärtom har jag haft medvind större delen av dagen.

Då såg jag också att jag inte hade tältat på Valön utan på Porsholmen som ligger strax ovan.

Jag kom sen in i kanalen vid Hamburgsund och stannade för att fylla på vatten, och passade då också på att gå in i mataffären bredvid hamnen. Kom ut med cola, ägg, bröd, mjukost, kakor och jordnötter. Gick med ett leende tills jag kom till kajaken. Hur skulle jag få plats med det, den är ju fylld med frystorkat... Till sist lyckades jag, men det var trångt.

Tog sen kanalen vid Hunnebostrand och har nu slagit läger på Keö strax öster om Kungshamn.

(Gäller 12/5, ingen täckning)
På spaning


Tältplatsen

söndag 11 maj 2008

Dag 2

Plats: Valön, utanför Fjällbacka.
Distans 41.5km
Paddlad tid 8h

Hade satt klockan på 0545 för att komma iväg tidigt, men lyckades inte komma upp förrän 0615. Frukost, sen packa ihop lägret. Det tar tid för rutinen finns inte ännu, så 0820 kom jag ut på vattnet.

Det har varit en härlig dag! Paddlade till 15, sen tog krafterna plötsligt slut. Kanske för att jag spänt mig omedvetet eftersom jag precis kommit förbi Tjurpannan och har läst mycket om hur havet kan vara där.
Så jag drog upp kajaken på en strand och lade mig vid kanten och sov en halvtimme. Vaknade sen med nya krafter och paddlade 2,5h till. Har nu slagit upp tältet på Valön, strax utanför Fjällbacka och firat en härlig dag med en whisky (Talisker dist. ed.).


Valön

Fin solnedgång...

lördag 10 maj 2008

Dag 1

Distans: 27.5km
Plats: Ön Styrsö, utanför Strömstad

Igår bodde Frida och jag på ett hotell i närheten för att starten skulle bli tidigt. Ändå kom jag iväg ganska sent, 13.30, för det tog lång tid att packa alla saker. Jag tyckte jag hade provpackat allt men visst har det lagts till ett par bra-att-ha saker efter hand... :-)

Nu är iallafall första tuggan tagen på elefanten och det var gott! Längtar redan efter nästa bit.
Tänkt på allt?
Packning...

Styrsö var full med vackra snäckor

tisdag 6 maj 2008

Sista veckan hemma

Okej, det börjar närma sig!

Tanken på att paddla Havspaddlarnas Blå Band (HBB) började gro för lite mindre än ett år sedan, och i september -07 bestämde jag mig för att satsa på att genomföra det.

Sedan dess har det blivit en hel del paddling. Dessvärre mest på paddelmaskin. Jag vet inte, jag kanske inte är helt redo att ge mig på detta, men vad tusan, om jag bara ger mig av så löser det sig. Och jag kommer ju vara mycket bättre på paddling när jag kommer tillbaka.

Just nu är jag verkligen jättenyfiken hur detta kommer att gå, och hur jag kommer att klara det när det börjar bli jobbigt och tungt.

En kollega sa en gång när vi jobbade i en projekt som verkade omöjligt: - Enda sättet man kan äta en elefant på är genom att dela den i små bitar.
Så är det! I sommar är den svenska kusten min elefant som jag ska äta upp, bit för bit.

60 dagar har jag på mig, för jag vill vara hemma senast i början av juli. I augusti är det nämligen dags för nästa stora äventyr, jag ska bli pappa.